Der er grillvejr og vi benytter os af det, for weekenden bliver våd, så der holder grillen pause.
Mads serverede Limoncello Spritz på altanen 😉
Vi lavede den af:
1 del limoncello
1 del Danskvand
2 dele Prosecco
Den kan helt klart anbefales, især hvis man har købt limoncello med hjem fra italien og har masser af det 😛
Vi fandt denne øko prosecco i det lokale supermarked, fra en af vores yndlingsvingårde Zonin, som vi besøgte på en af vores ferier i det italienske.
Et par kyllingelår smurt med citronolie blev klar, imens vi nød vores drinks.
En lækker caprese af bøftomat, bøffelmozzarella, frisk basilikum og balsamico glaze, som vi nu er løbet tør for. Det er krise at den er tom når nu vi ikke skal til italien i år!
Vi laver madplan hver uge og skriver indkøbsliste efter den.
På den måde kan vi begrænse vores madspild og vi kan nøjes med at handle en gang om ugen, så vi heller ikke har så mange impulskøb 🙂
Vi har et husholdningsbudget på 3700 kr om måneden og det dækker alt jeg har skrevet om i de tidligere indlæg om vores indkøbsvaner og faktisk også nogle af vores køkkenmaskiner og andet grej til køkkenet.
Andre indlæg i indkøbsvaner-serien kan findes her:Indkøbsvaner .
Næste indlæg i indkøbsvaner-serien er vores dagligvarer.
Det er ikke meget vi efterhånden køber i dagligvarebutikkerne. Det er mest vores mejeriprodukter, kiks, knækbrød, pasta, nøddecreme og diverse rengøringartikler, vaskepulver, personlig pleje, grillkul og alt det der ikke kommer under de andre kategorier i de tidligere indlæg.
Mejeriprodukter vælger vi de lokale fra Andechser Natur, som ligger kun godt en time herfra. Mælken vælger vi dog altid den bayerske Bio-Heumilch, som er lokale landmænd der gør et kæmpe arbejde for bio-diversiteten og hvorfor så ikke støtte op om det, når man alligevel køber mælk.
Vi køber det meste af vores mel, kerner o.s.v. hos Drax-Mühle, som ligger lige syd-øst for München.
Vi tager engang imellem en tur derned, men for det meste får vi det sendt, da det er billigere end benzinforbruget derned…
Det er selvfølgelig ikke alt mel de har hos Drax-mühle, så når vi er i Danmark køber vi blandt andet vores ølandshvede hos Vester Hedegaard i Pandrup.
Når vi tager turen til Danmark er det næsten altid i bil og det er typisk dansk ost fra Ingstrup Mejeri der ryger med hjem i køletasken, for det er noget af det eneste danske mad vi savner. Førhen tog vi også rå frosne leverpostej med og så bagte vi dem når vi kom hjem, men nu er vi begyndt at lave leverpostej selv.
Nødder og lign. køber vi også online hos en familievirksomhed i nærheden af Dresden, som leverer nogle virkelig lækre økologiske produkter.
Andre indlæg i indkøbsvaner-serien kan findes her: Indkøbsvaner.
Økologisk fjerkræ køber vi hos et par lokale producenter den ene ligger 10-15km herfra og den anden, som var den første gårdbutik vi fandt hernede, ligger omkring 40 km herfra. Sidstnævnte har også noget virkelig lækkert æblemost som de selv presser 😉
Svinekød køber vi også lokalt fra en familiedrevet gård med frilandsgrise, som ligger 50-55km herfra.
Sidst men ikke mindst, vores oksekød, som igen er lokalt og fra en familiedrevet virksomhed på den anden side af München. De dyrker selv foderet til deres dyr, som går i fine åbne stalde.
Vi er på mailingliste hos et par andre steder med økologisk kød, men det er tit udsolgt, selvom vi reagerer hurtigt når mailen kommer. Økologisk kød er ikke så nemt at finde, men til gengæld er der mange gårde med frilandskød, som jeg synes er det bedste alternativ, når man ikke kan få økologi.
Vi handler kød et par gange om året fra de forskellige steder, men faktisk spiser vi ikke så meget kød som vi har gjort. Når vi køber ribeye, en kotelet eller lign. stykker kød, får vi dem skåret lidt tykkere end normalt og så griller vi et enkelt stykke, skærer det ud i skiver og deler. Kødet er også mere saftigt på grillen, når det er et tykkere stykke og vi skærer ned på kødforbruget, men synes ikke at det er for lidt
Nogle udskæringer som brisket, flanksteak, ossobucco o.s.v. rækker til flere omgange og tit har vi kødrester til fryseren, f.eks. når vi laver en brisket, som vi så bruger i fladbrød, på pizza, i tærter og lign. retter og sådan et stykke kød rækker virkelig langt.
Andre indlæg i indkøbsvaner-serien kan findes her: Indkøbsvaner.
I formiddags klippede jeg endnu engang vores basilikum og fik igen 2 små glas pesto ud af det – et til fryseren og et til denne uges menu.
Jeg laver min pesto på øjemål – men i dag har jeg tjekket lidt op på hvad jeg kommer i:
2 gode håndfulde basilikum.
2 fed hvidløg.
3-4 spsk. pinjekerner.
40-50 g. parmesan.
et par gode fingerdrys salt, jeg bruger læsøsalt.
Olivenolie – jeg starter med en god slat og så kommer jeg lidt i ad gangen indtil det har den konsistens der passer.
En simpel salat i dag af:
Salat
Ærter
Edamamebønner
Rød Peber
Kyllingebryst capresestyle til 2 personer:
2 stk. kyllingebryst, hvor der skæres nogle revner, ikke for dybe, på tværs.
Drys med salt og friskkværnet peber.
2 tsk. Pesto, som fordeles på kødet og kom godt ned i revnerne.
1 Tomat i skiver ligges overnpå.
1 Mozzarella, skåret i skiver fordeles ovenpå tomaterne.
Et ildfast fad der kan tåle at komme i grillen, smøres med lidt olie og kyllingen ligges deri. Grillen forberedes til indirekte varme (ca. 200 grader) og kyllingestykkerne skal have omkring 20-25 min.
Frugt og grønt – vi køber størstedelen hos den lokale gårdbutik, som ligger 7 km herfra og om sommeren køber vi også frugt og bær ved de forskellige frugt- og bæravlere der står rundt omkring ved markerne.
En gang om ugen køber vi frugt og grønt efter vores madplan og vi får for det meste brugt alt hvad der er købt ind og skulle der være noget i overskud sidst på madplanen, tager vi som regel en restedag enten til aften eller til frokost, hvor vi så får brugt de ting der ligger tilbage i grøntsagsskuffen.
Vi prøver generelt at undgå madspild, for når man bruger penge på gode råvarer, er det da ærgerligt hvis de ender i skraldespanden, men det gælder nu for alle varer – de skal bruges og ikke i skraldespanden.
Første afsnit af indlæg om vores indkøbsvaner kan ses her: Indkøbsvaner.